Η Ανακύκλωση στο εξωτερικό | TOP CHANNEL Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.toptv.gr

0

“Η ανακύκλωση στο εξωτερικό”

Οι μέθοδοι ανακύκλωσης και οι αντίστοιχες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Επειδή στη χώρα μας η ανακύκλωση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε μεθόδους ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, για να την καταστήσουμε αποτελεσματικότερη.
Στον Καναδά μεταχειρίζονται τα παλιά λάστιχα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται σε κατασκευές για παιδικές χαρές ή αναμειγνύονται με την άσφαλτο για επανακατασκευή του οδοστρώματος.
Στην Ιαπωνία οι αρχές έχουν θεσπίσει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, ένα νόμο για τις οικιακές συσκευές, που υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές και τους καταναλωτές να αναλάβουν την ευθύνη για την ανακύκλωση των σπιτικών συσκευών. Για την ακρίβεια, όταν κάποιος θέλει να πετάξει μία παλιά συσκευή του, καταβάλλει το «τέλος ανακύκλωσης» (το οποίο εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της συσκευής). Στη συνέχεια, εταιρείες αναλαμβάνουν να τεμαχίσουν τις συσκευές σε μικρά κομμάτια για ανακύκλωση, ενώ η διαδικασία είναι ανοιχτή για να την παρακολουθήσει και το κοινό.
Στην Ιταλία έχει θεσπιστεί πολύ αυστηρή νομοθεσία σχετικά με την ανακύκλωση και την καθαριότητα της πόλης. Στη Ρώμη ο νόμος υποχρεώνει τους πολίτες να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα από τα υπόλοιπα σκουπίδια και να έχουν σε απόσταση 500 μέτρων από την πόρτα τους έναν κάδο ανακύκλωσης, αλλιώς τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά.
Στο Βέλγιο, μία χώρα με ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχει επιτευχθεί ένα ποσοστό ανακύκλωσης στο 91% στη διάλυση αυτοκίνητων.
Ύστερα από αυτή τη μικρή αναφορά, εύκολα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά είναι πια καιρός να καταλάβουμε ότι αφού μπορούν σε άλλες χώρες, τότε μπορούμε και εμείς. Δεν χρειάζονται τρομερά πράγματα μόνο δύο, ενημέρωση και συμμετοχή.
Εμείς, δίπλα μας, στο Κέντρο της Κορινθίας έχουμε τον Όμιλο Εταιρειών Π. & Δ. Ραψωματιώτη, όπου λειτουργούν το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μπολάτι Κορινθίας και επιτελούν τεράστιο έργο στην ανακύκλωση και την ενημέρωση των πολιτών οποιαδήποτε στιγμή, με διάθεση για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η επιτυχία της ανακύκλωσης δημιουργεί και μια σειρά από θετικά αποτελέσματα όπως, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των υπόγειων υδάτων αλλά και του εδάφους, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μη εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η σταδιακή πτώση στις τιμές των προϊόντων, αλλά το σπουδαιότερο, αποκτούμε όλοι σιγά-σιγά μια διαφορετική αντίληψη για τις φυσικές αξίες του πλανήτη, αποκτούμε σεβασμό σε αυτό που η φύση μας δωρίζει, γινόμαστε πιο υγιείς στη σκέψη και στη δράση μας δομώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Στόχος μας πρέπει να είναι η συνειδητή συμμετοχή μέσα από την καρδιά μας, κατανοώντας το ως αναγκαιότητα και όχι ως εξαναγκασμό, προς έναν τρόπο ζωής ισορροπίας και αποκατάστασης της φύσης, εναρμόνισης της καθημερινότητας με βαθύ αίσθημα συλλογικότητας.
Ασημακοπούλου Φωτεινή

Γεωτεχνολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top